در رابطه با تاریخچه تولید سنگ مصنوعی میتوان به تولید اولین نمونه های موزاییک در ۲۰۰۰ سال قبل در روم باستان اشاره کرد، و پس از آن نیز در یونان و در ۲۰۰ سال پیش اولین نمونه سنگ های مصنوعی با استفاده از قطعات مربعی سنگهای طبیعی ساخته شده است ، که از این تولیدات به عنوان سنگ فرش استفاده می کردند و با تصاویری از انسان، حیوانات و طرح های هندسی منظم طراحی می شده است.
تولید این محصول تحت عنوان تجاری سنگ مصنوعی و به شکلی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرد از سال ۱۹۶۰ در کشور ایتالیا آغاز شده است (امیری و همکاران، ۱۳۸۶).
به دلیل برخی ویژگی های خاص مصالح سنگی نسبت به سایر مصالح ساختمانی، این مصالح از دیرباز یکی از پرکاربرد ترین مصالح مورد استفاده انسان از بدو شروع زندگی بشر روی این کره خاکی بوده است. در واقع میتوان چنین گفت که در طی سیر تاریخی تمدن بشری مصالح سنگی همواره مورد استفاده بشر بوده است، اما در این سیر تکاملی و در برهه های زمانی تفاوت، نوع استفاده بشر از این مصالح متناسب با ان زمان تغییر کرده است (عطایی، ۱۳۸۷).
امروزه نیز مصالح سنگی با اشکال مختلف و به طور وسیعی در فعالیت های مختلف عمرانی مورد استفاده قرار می گیرند. به عنوان مثال سنگ های ساختمانی از جمله مصالح سنگی به شمار می روند که با توجه به ویژگی های مطلوب زیادی که دارند کاربرد بسیار گسترده ای در معماری و نمای ساختمان ها در مناطق شهری دارند. (Siegesmund and Snethlage, 2011).
با توجه به افزایش روز افزون جمعیت و بالا رفتن تقاضا و همچنین حفظ منابع طبیعی از جمله معادن سنگ طبیعی نیاز به محصولات جدید با کارایی بیشتر در صنایع مختلف مانند صنایع ساختمانی وجود دارد.
امروزه موزاییک های اولیه با پیشرفتهای علمی و جایگزینی مواد جدید و در نظر گرفتن ویژگی های مهندسی مطلوب جای خود را به سنگ های مصنوعی و مهندسی داده است. در سالهای اخیر سنگ مصنوعی به دلیل شباهت ظاهری به سنگهای طبیعی و فاکتورهای برتری در مقایسه با نمونه های طبیعی به عنوان جایگزینی برای سنگ های ساختمانی شناخته شده است و همچنین به عنوان گزینه مناسبی برای طراحی داخلی ساختمان ها تولید و وارد بازار شده است.
مراحل تشکیل سنگ مصنوعی مشابه تشکیل سنگ رسوبی می باشد. سنگهای رسوبی پس از فرسایش سنگ اولیه توسط عواملی مانند آب، باد وغیره حمل می شوند، پس از ورود به محیط رسوبی ته نشین می شوند.
رسوبات ته نشین شده بر روی هم قرار می گیرند و این امر سبب می شود رسوبات زیرین فشرده شوند و عمل تحکیم و تراکم (خروج آب و هوا) در آنها رخ دهد. در نهایت در اثر انحلال و یا جانشینی، سیمانی شدن، رسوبات اولیه را به واحد منسجمی تحت عنوان سنگ رسوبی تبدیل می کند. فرآیند تشکیل سنگ رسوبی از ابتدا تا انتها میلیون ها سال طول می کشد.
فرایند ساخت سنگ مصنوعی نیز مشابه تشکیل سنگ رسوبی است که در مدت زمان کوتاهتری رخ میدهد. برای ساخت این سنگ نیز در ابتدا باطله های معادن که از سنگ های متفاوتی می تواند باشد جمع آوری، خرد و دانه بندی می شوند. پس از آن سنگدانه ها با طرح اختلاط مناسب با رزین ترکیب می شوند، و تحت فشار و مکش مناسبی قرار می گیرند تا هرگونه هوا و فضای خالی که در بین ذرات وجود دارد از بین برود. در نهایت نیز با قرار گرفتن در آون و یا محیط آزمایشگاه سنگ مصنوعی ساخته میشود. فرآیند ساخت سنگ مصنوعی حداکثر یک هفته به طول خواهد انجامید. در شکل ۱ نحوه تشکیل سنگ رسوبی و سنگ مصنوعی به صورت مقایسه ای نشان داده شده است